ZST Mielec
Slider
Kulinarna Akademia Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu

Nietypową lekcję z wykorzystaniem zapomnianego warzywa odbyli uczniowie klasy 1 DG gr. 3 technikum gastronomicznego. Tematem przewodnim był TOPINAMBUR, który otrzymaliśmy od szefa kuchni restauracji Saline Inowrocław pana Mateusz Balcerek. Bardzo dziękujemy.

Młodzież na zajęciach wykonała sałatkę z tuńczykiem na krakersie z mąki pełnoziarnistej i chipsem z topinamburu oraz sałatkę w słoiku na makaronie ryżowym z chrupką topinamburową.

W dniu 23 listopada w ramach Tygodnia Umiejętności Zawodowych - ,,Odkryj swój talent’’ Akademia Kulinarna ZST zorganizowała FESTIWAL DYNI. Dzięki firmom wspierającym działania akademii stworzone zostały pyszne potrawy a mianowicie: mus dyniowy na chmurce makaronowej, piernikowy deser dyniowy z preparowanymi zbożami, dyniowe ciastka owsiane, lekka sałatka z dynią, pomidorkami i fetą, muffiny dyniowe z jabłkiem i cynamonem, kompot dyniowy, herbata owocowa z syropem z dyni, hummus dyniowy z pastą tahin. 

Strona 2 z 2