Cukiernicy z klasy I DZ wykonali tartaletki z kremem mascarpone i malinami oraz z dodatkiem lemon curd i przypalaną bezą włoską.
Beza włoska to ubite białka zaparzone syropem cukrowym. Nie musimy jej ani piec, ani suszyć, bo gorący syrop "zagotuje" białka.
Kucharze z klasy I DZ serwowali rosół z naturalnymi przyprawami bez dodatku glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku. Dużo warzyw, dużo mięsa i wyszedł pyszny, rozgrzewający rosołek....
Dziewczyny wycięły z marchewek serca, chłopcy stwierdzili, że już po walentynkach…
Młodzież na zajęciach poznała zastosowanie poszczególnych przypraw oraz co to jest bouquet garni.
12 grudnia odbył się na pracowni Kleks Szkolny konkurs dekoracji stołów pt. „Czar Świąt Bożego Narodzenia”. Do konkursu przystąpiło 6 zespołów klasowych. Każdy zespól składał się z dwóch uczniów. Zadanie polegało na przygotowaniu odpowiedniej bielizny stołowej, zastawy, dekoracji i menu na kolację dla dwóch osób – wystrój stołu miał być związany z Bożym Narodzeniem.
W dniu 8 grudnia 2017 roku uczniowie klasy IDZ Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie cukiernik/ kucharz uczestniczyli w EKOGALI - Międzynarodowych targach Żywności i Produktów wysokiej jakości. Targi te organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r.
Podczas EKOGALI młodzież zapoznała się z ofertą polskich i zagranicznych producentów żywności ekologicznej oraz ofertą produktów tradycyjnych wpisanych w listę prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych.
Nietypową lekcję z wykorzystaniem zapomnianego warzywa odbyli uczniowie klasy 1 DG gr. 3 technikum gastronomicznego. Tematem przewodnim był TOPINAMBUR, który otrzymaliśmy od szefa kuchni restauracji Saline Inowrocław pana Mateusz Balcerek. Bardzo dziękujemy.
Młodzież na zajęciach wykonała sałatkę z tuńczykiem na krakersie z mąki pełnoziarnistej i chipsem z topinamburu oraz sałatkę w słoiku na makaronie ryżowym z chrupką topinamburową.
W dniu 23 listopada w ramach Tygodnia Umiejętności Zawodowych - ,,Odkryj swój talent’’ Akademia Kulinarna ZST zorganizowała FESTIWAL DYNI. Dzięki firmom wspierającym działania akademii stworzone zostały pyszne potrawy a mianowicie: mus dyniowy na chmurce makaronowej, piernikowy deser dyniowy z preparowanymi zbożami, dyniowe ciastka owsiane, lekka sałatka z dynią, pomidorkami i fetą, muffiny dyniowe z jabłkiem i cynamonem, kompot dyniowy, herbata owocowa z syropem z dyni, hummus dyniowy z pastą tahin.