ZST Mielec
Slider
Kulinarna Akademia Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu

Cukiernicy z klasy I DZ wykonali tartaletki z kremem mascarpone i malinami oraz z dodatkiem lemon curd i przypalaną bezą włoską.

Beza włoska to ubite białka zaparzone syropem cukrowym. Nie musimy jej ani piec, ani suszyć, bo gorący syrop "zagotuje" białka.

Kucharze z klasy I DZ serwowali rosół z naturalnymi przyprawami bez dodatku glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku. Dużo warzyw, dużo mięsa i wyszedł pyszny, rozgrzewający rosołek....
Dziewczyny wycięły z marchewek serca, chłopcy stwierdzili, że już po walentynkach…

Młodzież na zajęciach poznała zastosowanie poszczególnych przypraw oraz co to jest bouquet garni.

Regulamin konkursu znajduje się w załączniku.

12 grudnia odbył się na pracowni Kleks Szkolny konkurs dekoracji stołów pt. „Czar Świąt Bożego Narodzenia”. Do konkursu przystąpiło 6 zespołów klasowych. Każdy zespól składał się z dwóch uczniów. Zadanie polegało na przygotowaniu odpowiedniej bielizny stołowej, zastawy, dekoracji i menu na kolację dla dwóch osób – wystrój stołu miał być związany z Bożym Narodzeniem.

W dniu 8 grudnia 2017 roku uczniowie klasy IDZ Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie cukiernik/ kucharz uczestniczyli w EKOGALI - Międzynarodowych targach Żywności i Produktów wysokiej jakości. Targi te organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r.

Podczas EKOGALI młodzież zapoznała się z ofertą polskich i zagranicznych producentów żywności ekologicznej oraz ofertą produktów tradycyjnych wpisanych w listę prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych.

Nietypową lekcję z wykorzystaniem zapomnianego warzywa odbyli uczniowie klasy 1 DG gr. 3 technikum gastronomicznego. Tematem przewodnim był TOPINAMBUR, który otrzymaliśmy od szefa kuchni restauracji Saline Inowrocław pana Mateusz Balcerek. Bardzo dziękujemy.

Młodzież na zajęciach wykonała sałatkę z tuńczykiem na krakersie z mąki pełnoziarnistej i chipsem z topinamburu oraz sałatkę w słoiku na makaronie ryżowym z chrupką topinamburową.

W dniu 23 listopada w ramach Tygodnia Umiejętności Zawodowych - ,,Odkryj swój talent’’ Akademia Kulinarna ZST zorganizowała FESTIWAL DYNI. Dzięki firmom wspierającym działania akademii stworzone zostały pyszne potrawy a mianowicie: mus dyniowy na chmurce makaronowej, piernikowy deser dyniowy z preparowanymi zbożami, dyniowe ciastka owsiane, lekka sałatka z dynią, pomidorkami i fetą, muffiny dyniowe z jabłkiem i cynamonem, kompot dyniowy, herbata owocowa z syropem z dyni, hummus dyniowy z pastą tahin. 

Strona 2 z 2