ZST Mielec
Slider
Kulinarna Akademia Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu

W dniu 09.11.2018r. dwie dwuosobowe grupy w składzie: Daniel Czaja, Iwona Kubat oraz Jakub Bajor i Wiktoria Kłoda wzięły udział w eliminacjach do ogólnopolskiego konkursu „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”. Konkurs odbył się w Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.

W dniu 04.10.2018r. młodzież z klas gastronomicznych Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu uczestniczyła w projekcie organizowanym przez MAKRO – Kulinarne Zjednoczenie Polski oraz w inauguracji trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów.

W wydarzeniu udział wzięło kilkaset osób, w tym przedstawiciele branży gastronomicznej, uczniowie szkół oraz klas gastronomicznych, którzy rozwijają swoje umiejętności kulinarne. Organizatorzy przygotowali stanowiska z degustacją potraw pochodzących z różnych zaborów, kuchni żydowskiej oraz wojskowej – goście mieli okazję posmakować m.in. fasolki po bretońsku, bułek Piłsudskiego, karpia po żydowsku oraz sera z ziemniaków zwanego parmezanem.

W dniu 19.09.2018r. uczniowie kl. 2 DG uczestniczyli w zajęciach w ramach projektu  „Bycie FIT jest GIT”. Projekt ten współfinansowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego, Fundusz Promocji Mięsa Wołowego, Fundusz promocji Ryb, Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz POLSKĄ EKOLOGIĘ.

Inicjatorem spotkania w naszej szkole była p. Magdalena Winiarz.

Kuchnia molekularna to rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Używany w niej ciekły azot daje niesamowite efekty. Trzeba jednak pamiętać o ostrożności, gdyż po skropleniu zmienia się we wrzący płyn, którego do niedawna stosowało się go głównie w laboratoriach, jednak kucharze z całego świata udowadniają, że świetnie sprawdza się również w kuchni.

W dniu 22.05.2018 r. 15-osobowa grupa młodzieży kształcąca się na kierunkach gastronomicznych w Zespole Szkół Technicznych w Mielcu uczestniczyła w Mikserze Kulinarnym organizowanym w ramach programu Szef dla Młodych Talentów w Akademia Inspiracji MAKRO w Warszawie.

W dniu 25 maja 2018r. przedstawiciele klasy 1DZ – cukiernik uczestniczyli w finale ogólnopolskiego konkursu ,,PATRIOTKA 100-lecia’’. Młodzież Branżowej Szkoły I stopnia nr 3 znalazła się w finałowej 10 drużyn z całej Polski. Finał konkursu odbył się w WARSZTACIE Warszawskim.

„Kipi kasza, kipi ryż. Pyszna kasza i ten ryż” pod takim hasłem odbył się szkolny konkurs kulinarny w dniu 20.02.2018r.

Uczestnicy konkursu mieli za zadanie wykonać potrawę z wykorzystaniem ryżu lub kaszy. Nie lada proste było to zadanie, ale uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu poradzili sobie z nim bez problemu. Do pojedynku stanęła młodzież klas gastronomicznych o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie kucharz i cukiernik.

Młodzież klasy 1DZ na zajęciach z technologii gastronomicznej oceniała organoleptycznie tłuszcze roślinne i zwierzęce a mianowicie olej makowy, rydzowy, lniany, z pestek dyni, kokosowy, rzepakowy, oliwę z oliwek, margarynę, masło i smalec.

Dowiedzieli się czym różni się olej rafinowany od tłoczonego na zimno (nierafinowanego).

Cukiernicy z klasy I DZ wykonali tartaletki z kremem mascarpone i malinami oraz z dodatkiem lemon curd i przypalaną bezą włoską.

Beza włoska to ubite białka zaparzone syropem cukrowym. Nie musimy jej ani piec, ani suszyć, bo gorący syrop "zagotuje" białka.

Kucharze z klasy I DZ serwowali rosół z naturalnymi przyprawami bez dodatku glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku. Dużo warzyw, dużo mięsa i wyszedł pyszny, rozgrzewający rosołek....
Dziewczyny wycięły z marchewek serca, chłopcy stwierdzili, że już po walentynkach…

Młodzież na zajęciach poznała zastosowanie poszczególnych przypraw oraz co to jest bouquet garni.

Strona 1 z 2