ZST Mielec
Slider
Kulinarna Akademia Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu

Kuchnia molekularna to rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Używany w niej ciekły azot daje niesamowite efekty. Trzeba jednak pamiętać o ostrożności, gdyż po skropleniu zmienia się we wrzący płyn, którego do niedawna stosowało się go głównie w laboratoriach, jednak kucharze z całego świata udowadniają, że świetnie sprawdza się również w kuchni.

W dniu 22.05.2018 r. 15-osobowa grupa młodzieży kształcąca się na kierunkach gastronomicznych w Zespole Szkół Technicznych w Mielcu uczestniczyła w Mikserze Kulinarnym organizowanym w ramach programu Szef dla Młodych Talentów w Akademia Inspiracji MAKRO w Warszawie.

W dniu 25 maja 2018r. przedstawiciele klasy 1DZ – cukiernik uczestniczyli w finale ogólnopolskiego konkursu ,,PATRIOTKA 100-lecia’’. Młodzież Branżowej Szkoły I stopnia nr 3 znalazła się w finałowej 10 drużyn z całej Polski. Finał konkursu odbył się w WARSZTACIE Warszawskim.

„Kipi kasza, kipi ryż. Pyszna kasza i ten ryż” pod takim hasłem odbył się szkolny konkurs kulinarny w dniu 20.02.2018r.

Uczestnicy konkursu mieli za zadanie wykonać potrawę z wykorzystaniem ryżu lub kaszy. Nie lada proste było to zadanie, ale uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu poradzili sobie z nim bez problemu. Do pojedynku stanęła młodzież klas gastronomicznych o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie kucharz i cukiernik.

Młodzież klasy 1DZ na zajęciach z technologii gastronomicznej oceniała organoleptycznie tłuszcze roślinne i zwierzęce a mianowicie olej makowy, rydzowy, lniany, z pestek dyni, kokosowy, rzepakowy, oliwę z oliwek, margarynę, masło i smalec.

Dowiedzieli się czym różni się olej rafinowany od tłoczonego na zimno (nierafinowanego).

Cukiernicy z klasy I DZ wykonali tartaletki z kremem mascarpone i malinami oraz z dodatkiem lemon curd i przypalaną bezą włoską.

Beza włoska to ubite białka zaparzone syropem cukrowym. Nie musimy jej ani piec, ani suszyć, bo gorący syrop "zagotuje" białka.

Kucharze z klasy I DZ serwowali rosół z naturalnymi przyprawami bez dodatku glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku. Dużo warzyw, dużo mięsa i wyszedł pyszny, rozgrzewający rosołek....
Dziewczyny wycięły z marchewek serca, chłopcy stwierdzili, że już po walentynkach…

Młodzież na zajęciach poznała zastosowanie poszczególnych przypraw oraz co to jest bouquet garni.

Regulamin konkursu znajduje się w załączniku.

12 grudnia odbył się na pracowni Kleks Szkolny konkurs dekoracji stołów pt. „Czar Świąt Bożego Narodzenia”. Do konkursu przystąpiło 6 zespołów klasowych. Każdy zespól składał się z dwóch uczniów. Zadanie polegało na przygotowaniu odpowiedniej bielizny stołowej, zastawy, dekoracji i menu na kolację dla dwóch osób – wystrój stołu miał być związany z Bożym Narodzeniem.

W dniu 8 grudnia 2017 roku uczniowie klasy IDZ Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie cukiernik/ kucharz uczestniczyli w EKOGALI - Międzynarodowych targach Żywności i Produktów wysokiej jakości. Targi te organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r.

Podczas EKOGALI młodzież zapoznała się z ofertą polskich i zagranicznych producentów żywności ekologicznej oraz ofertą produktów tradycyjnych wpisanych w listę prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych.

Strona 1 z 2