Uczennice podczas konkursu miały za zadanie przygotować w określonym czasie 90 min. w liczbie 8 porcji dania głównego i 8 porcji deseru talerzowego następujące potrawy
- Danie zasadnicze z polędwiczki wieprzowej z obowiązkowym wykorzystaniem sosu demi glass Nestle, borowików oraz dowolnych mrożonych warzyw Oerlemans
- Deser talerzowy z wykorzystaniem dowolnej czekolady, świeżych owoców tropikalnych, anyżu
Potrawę konkursową należało przygotować zastosowaniem technik zachowujących wysoką wartość odżywczą produktów, (np.: sous vide, gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w pergaminie, grillowanie)
Konkursowe danie zasadnicze było złożone z takich elementów jak: składnik główny, składnik skrobiowy, składnik witaminowy, dowolnie sos, elementy dekoracyjne (garni) przygotowane tylko i wyłącznie podczas konkursu.
Czas spędzony w Rzeszowie wśród mistrzów sztuki kulinarnej pozwolił naszym uczennicom zdobyć nowe doświadczenia, zawrzeć nowe znajomości i pokazał, że zdrowy tryb życia można promować na różne sposoby.
Uczennice naszej szkoły zostały wyróżnione, otrzymały nagrody rzeczowe oraz dyplomy a w kuluarowych rozmowach zostały pochwalone za odpowiednie doprawienie potraw.